Mukavan talvikierroksen ainekset

Ei näe mitään, varpaat ja sormet kohmeessa, tiit jäässä ja kiekot hukassa. Totta vai tarua?

- Kun olet varustautunut oikein, talvikierros voittaa ruuhkaisen kesäkierroksen mennen tullen.

Liukkaus

Kun heittoalusta on jäässä, on vaikeaa heittää rennosti. Hyvällä tuurilla heittoalustan vieressä on tilaa, mutta käytön myötä sekin muuttuu liukkaaksi.

Liukkaudesta pääsee kaikkein parhaiten eroon nastakengillä. Myös tavallisten kenkien päälle puettavat nastoilla varustetut liukuesteet saattavat toimia, mutta tulos riippuu osien laadusta ja yhteensopivuudesta.

Asiallisia kenkiä voi löytää alennusmyynneistä jopa alle 50 euron hintaan.

Pimeys

Kun rata on sivummalla ja luntakaan ei ole, näkyvyys voi mennä ilta-aikaan melkoisen heikoksi. Jos rata on tuttu, ei haittaa vaikka koria ei näkyisikään. Edes väylää ei tarvitse mielestäni nähdä kovin pitkälle. Uuteen rataan tutustumista pimeässä en kuitenkaan suosittele.

Jos maastossa ei näe kävellä, ota käyttöön punavalolla varustettu otsalamppu. Kirkkaan valkoisen valon käyttäminen vie sinulta ja kavereiltasi kyvyn nähdä valokeilan ulkopuolelle, jolloin avarassa ulkoilmassa kuljeskelu muuttuu tunnelikävelyksi.

Oleellista on, että kiekoissa on ledit (tai jokin muu valonlähde). Valotonta kiekkoa on hyvin vaikeaa löytää. Ledilliset kiekot sen sijaan erottuvat pimeässä jopa paremmin kuin kesällä auringonpaisteessa.

Jotta kiekon voisi ledittää, sen pitää olla läpinäkyvä tai läpikuultava; lähes kaikki premium-muovit sopivat tähän. Ledit kiinnitetään keskelle kiekon pohjaa teipillä, valopuoli kiekkoa vasten. Muista puhdistaa pinta huolellisesti ennen teippaamista (alkoholi toimii hyvin).

Paras teippi jonka tiedän, on Sokevan 50mm jokasään teippi, jota saa esimerkiksi Puuilosta. Se kestää kulutusta, tarttuu, irtoaa ja tarttuu uudelleen hyvin. Yksi teippaus voi kestää koko kauden, kunhan ottaa tavaksi hieroa teippejä takaisin kiekon pintaan silloin tällöin; vaikkapa ennen jokaista heittoa.

Kylmyys

Yleisesti ottaen riittää, että pukeutuu sään mukaisesti, ulkoiluun sopivalla tavalla.

- Mutta entä heittokäsi?

Jos haluat heittää paljaalla kädellä, tarvitset lämpimän hanskan, joka on helppo riisua ja pukea. Riskinä on tosin hukata hanska metsään.

Toinen vaihtoehto on löytää hanska, jota ei tarvitse riisua ollenkaan; eli hanska, joka antaa riittävän suojan, mutta jolla voit heittää, putata ja käyttää puhelinta. Yksi esimerkki tällaisesta on Mechanix Hi-Viz Original, jota käytän itsekin.

Lisälämmityksenä käytän kevyen toppatakin taskuja, jossa heittokäsi pysyy lämpimänä heittojen välissä. On tärkeää, että taskut ovat toppauksen sisäpuolella.

Lumi

Ainoa todellinen talvikierroksen este on lumihanki. Jos lunta on korkeintaan sellainen 15 senttiä, niin homma sujuu ilman erityisiä hankaluuksia. Ledi loistaa myös lumen läpi varsin hyvin. Kun lunta alkaa olla kunnolla, kiekot eivät enää löydy ilman merkkinarua.

Merkkinarussa oleellista on keveys, narun ja sen kiinnityksen kestävyys, ja väri, jonka tulisi erottua hyvin lumesta. Silti, koska naru ei yleensä loista, sen löytäminen voi olla vaikeaa.

Toisaalta, paksussa lumihangessa kulkeminen käy nopeasti raskaaksi, jolloin laji muuttuu reippaasta ulkoilusta hikiseksi rämpimiseksi. Epäilemättä joku on pelannut kierroksia myös lumikengillä, mutta siitä ei minulla ole omakohtaista kokemusta.

Talvikierroksen taikaa

Talviaika tarjoaa suosituilla radoilla tilaa, jota on kesäkaudella harvoin tarjolla. Ei ruuhkia väylillä, eikä aikatauluja etenemisessä. Saat pelata omaan tahtiisi, ja jopa ottaa väyliä uusiksi niin halutessasi.

Hämärässä metsässä on tunnelmaa, johon ei valaistulla ladulla tai kadulla törmää. Kiekon heittelyssä kuunvalossa on seikkailun tuntua. Kokeilkaa ihmeessä itsekin.